Palvelut

Ratsastustunnit

Ratsastustuntimme pidetään pienryhmissä, joissa on kerrallaan maksimissaan neljä ratsastajaa. Tällä hetkellä hevosten vähyyden takia meillä pääsee vain kaksi ratsastamaan kerrallaan. Pian saamme toivottavasti lisää kilttejä ratsuja joukkoomme!

Ratsastustunnit pidetään pääsääntöisesti aidatulla hiekkapohjaisella ratsastuskentällä (25x80m). Käytössä on myös monipuolinen estekalusto. Sovimme aina erikseen, jos aiomme mennä tunnilla puomeja tai esteitä. Maastoretkiä on mahdollista varata ympäri vuoden, erikseen sovituille ajankohdille.

Varusteista:

  • Käytä aina kypärää ratsastaessasi ja hevosta käsitellessä! Tallilla on lainakypäriä, mutta säännöllisesti ratsastavalle oma kypärä on aina paras vaihtoehto.
  • Hanskat ovat tärkeät ratsastaessa, niin kesällä kuin talvellakin. Ne estävät ohjia hiertämästä ja polttamasta käsiä. Talvella parhaat ovat nahkaiset kintaat.
  • Pukeudu sään mukaan. Housujen tulisi olla joustavat ja ihonmyötäiset. Kesällä ratsastushousut tai esimerkiksi legginsit ovat hyvät, farkutkin käyvät, kunhan eivät ole kovin tiukat. Talvella ulkokentällä ratsastaessa talviratsastushousut/toppahousut, tai esimerkiksi koko chapsit ovat varteenotettava vaihtoehto. Muista ettei kesävarusteilla pärjää pakkasessa, vaikka ratsastaessa lämmin tuleekin.
  • Kengissä tulisi olla jonkin verran korkoa, ettei jalka pääse luiskahtamaan jalustimesta läpi. Esimerkiksi kumisaapas on hyvä, jos varsinaisia ratsastuskenkiä ei ole tullut vielä hankittua. Huomaa myös, ettei kengän tulisi olla liian leveä, koska silloin se ei välttämättä mahdu jalustimeen tai jalustin ei irtoa kunnolla jalasta putoamistilanteessa. Talvella esimerkiksi Kuomat ovat ihan hyvät ja lämpimät kengät.
  • Turvaliivin käyttö on suositeltavaa, etenkin maastossa ja esteillä. Huom. tallilla ei ole lainattavia turvaliivejä.

Saavuthan ratsastustunnillesi viimeistään puoli tuntia ennen sen alkua. Näin ehdit hoitamaan ratsusi, tutustumaan siihen rauhassa ja varustamaan sen tuntia varten. Joskus hevosesi saattaa olla jo valmiina edellisellä tunnilla. Tämän tiedon näet yleensä Hopotista ennen tunnin alkua. Voit kuitenkin tulla tallille seuraamaan edellistä tuntia, tai auttamaan muita ryhmäläisiäsi hevosen hoidossa. Päivän ratsusi näet Hopotista, tai suoraan tallin ilmoitustaululta, kun tulet paikan päälle.

Parkkeeraathan autosi aina asuinrakennuksen (vaalean paritalon) pihaan merkitylle parkkipaikalle. Turvallisuuden vuoksi autoa ei saa parkkeerata muualle.

On tärkeää, että saavut tallille rauhallisella mielellä ja kohtaat hevosen ystävällisesti. Hevonen vaistoaa ihmisen jännityksen ja kireyden, ja tämä taas voi vaikuttaa hevosen käyttäytymiseen. Suurin osa hevosistamme on kuitenkin kilttejä ja tottuneita monenlaiseen käsittelyyn, joten pieni jännitys ei haittaa mitään!

 Kun saavut paikalle ensimmäistä kertaa, tallissa on aina henkilökuntaa esittelemässä sinulle paikkoja ja auttamassa hevosen laittamisessa ratsastuskuntoon. Myös alkeis- ja jatkotunneilla on aina avustaja. Kuuntele opettajan ja avustajien ohjeita. He tuntevat hevoset ja osaavat kertoa miten niitä hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Muista, että mitä paremmaksi hevosen käsittelijäksi opit, sitä parempi ratsastajakin sinusta tulee.

Älä mene koskaan ilman lupaa hakemaan hevosta tarhasta tai laitumelta! Yleensä henkilökunta ottaa hevoset valmiiksi talliin ennen tuntien alkua. Hevosen saa ottaa tallikäytävälle laitettavaksi kuntoon. Käytävälle mahtuu kaksi hevosta vastakkain. Kiinnitä hevonen aina kahdelta puolelta kiinni käytävälle. Hevosen voi hoitaa myös karsinassa, laita sinnekin hevonen aina kiinni. Huom. Älä sido hevosta koskaan liukuoveen.

Pyrimme siirtymään ratsastuskentälle yhtenä ryhmänä noin viittä vaille ennen kuin tunti alkaa. Taluta hevosta aina ohjista, niin että ohjat on otettu pois kaulalta. Jalustimien säätämiseen, varusteiden tarkistamiseen ja selkään nousuun menee hieman aikaa tunnin alusta. Muistathan, että mitä enemmän itsenäisesti opettelet varusteiden oikeaoppista pukemista ja jalustimien säätöä, sitä enemmän aikaa meille jää tunneilla ratsastukseen ja muiden asioiden opetteluun.

Varaa myös tunnin jälkeen aikaa ratsusi huolelliseen hoitoon. Varsinkin hikinen hevonen tulee harjata huolella ja mahdollisesti loimittaa henkilökunnan ohjeiden mukaisesti. Huolehdi myös varusteista, ja laita ne siististi omille paikoilleen. Tallissa on erilliset ohjeet varusteiden huoltoon tunnin jälkeen.

Ethän ruoki hevosia ilman lupaa! Hevoset voivat sairastua, tai niiden käytös voi muuttua ylimääräisestä ruokinnasta. Kysy aina ensin lupa henkilökunnalta, mikäli haluat palkita ratsusi tunnin jälkeen.

Maastatyöskentely ja hevosten koulutus

Kylätien Tallilla pidetään erittäin tärkeänä ratsastustaidon lisäksi myös hyviä hevostaitoja, sekä luottamusta ja molemminpuolista kunnioitusta hevosen ja ihmisen välillä. Sen takia tarjoamme normaalien ratsastustuntien lisäksi myös maasta käsittelemiseen ja hevostaitoihin keskittyviä tunteja.

Tunnit sopivat erinomaisesti esimerkiksi viikoittaisen ratsastustunnin lisäksi toiseksi tunniksi. Ne ovat myös juuri sinua varten, jos et halua ratsastaa, mutta kaipaat silti hevosten lähelle ja niiden kanssa puuhailemaan.

Hevostaitotunneilla harjoittelemme esimerkiksi oikeaoppista taluttamista, hevosen siedättämistä pelottaviin asioihin, hevosen rauhoittamista, ohjasajoa ja juoksutusta. Vähän edistyneempien kanssa tehdään myös harjoituksia hevosen ollessa vapaana kentällä. Tunnit ovat hieno mahdollisuus saada oppia lisää hevosesta eläimenä ja luoda niihin entistä syvempi yhteys.

Myös omalla hevosella voi osallistua hevostaitotunneille. Mikäli sinulla on jotain käsittelyyn liittyviä ongelmia oman hevosesi kanssa (esimerkiksi lastaus, tarhasta kiinni saaminen tai säikkyminen) voisi näistä tunneista olla paljonkin apua ongelmaan. Yksityistunneilla on yleensä vielä enemmän aikaa pureutua tiettyihin ongelmiin. Voit myös tuoda hevosesi meille koulutettavaksi kertakäynnille tai pidemmäksi aikaa. Aina on kuitenkin tärkeää, että myös omistaja itse sitoutuu harjoittelemaan asioita hevosensa kanssa. Vain silloin koulutettava hevonen alkaa toimia myös omistajallaan.

Hevostaitotunnin hinta on 35 €. Ryhmässä on maksimissaan kolme henkilöä yhtä aikaa.

Omalla hevosella ryhmätunnin hinta on 25 €, ja yksityistunnin hinta on 40 €.

Maastoretket ja tyky-toiminta

Järjestämme maastoretkiä vuoden ympäri tilauksesta. Voit varata retken omalle porukallesi. Yleensä maastolenkkipäivinä pyritään pitämään lauantai ja sunnuntai, mutta myös muita päiviä voi ehdottaa. Suoraan tallin pihasta lähtevät omat metsäpolut, ja lisäksi ratsastamme läheisillä metsäautoteillä. Kesällä on mahdollista päästä myös merenrantaan kahlaamaan/uittamaan hevosta.

Kokeneille ratsastajille on tarjolla 1,5 h maastoretki hintaan 55 €.

Myös aloitteleville ratsastajille voit kysyä tarjousta lyhyemmästä maastosta taluttajan kanssa.

Meillä voi pitää myös esimerkiksi polttariratsastusta, tyky-päivää, tai ponisynttärit!

 

Kysy rohkeasti tarjousta haluamastasi palvelusta sähköpostilla (kylatientalli@gmail.com), niin räätälöidään yhdessä juuri teidän näköisenne hevostelupäivä.

Palvelut yksityisille hevosille

Kaikille ratsastustunneillemme on mahdollista osallistua myös omalla hevosella. Muista ilmoittaa osallistumisestasi omalla hevosella, niin Hopotin kautta varatessa saat alennettuun hintaan oikeuttavan tagin.

Meille voit tuoda hevosesi ratsutukseen tai koulutukseen, joko kertakäynnille tai mahdollisuuksien mukaan pidemmäksi aikaa. Roosa liikkuu mielellään myös lähialueen talleilla valmentamassa ja kouluttamassa. Yksityisvalmennuksen, koulutuksen ja ratsutuksen hinta on 40 €.

Vuokraamme ratsastuskenttäämme ja estekalustoamme ulkopuolisille. Huomioithan kuitenkin, ettei kentälle saa tulla sellaisina ajankohtina, kun siellä on ratsastustunnit käynnissä. Kenttävuokra on 15 €/kerta ja 80 €/kuukausi.

 

Olemme pääasiassa ratsastuskoulu, joten otamme yksityisten hevosia täysihoitoon vain hyvin rajatun määrän. Etusijalla paikoille ovat yksityiset, jotka haluavat karsinapaikan lisäksi myös jonkinlaisen valmennus- tai koulutuspaketin. Kiinnostuitko? Kysy rohkeasti tarjousta vapaista paikoista! (kylatientalli@gmail.com)